Szépirodalom
Antropológia, Szociológia
Életmód
Filozófia
Ifjúsági és gyerekkönyvek
Irodalomtörténet, Művelődéstörténet, Művészet
Népek erotikája
Politika, Történelem, Tényirodalom
Pszichológia, Szociálpszichológia
Sport, sportpszichológia
Üzlet és menedzsment, közgazdaság, kommunikáció
 
arcmas.jpg
tetszik
 

Politika, Történelem, Tényirodalom


Arcmás

 

Szerző: Debreczeni József

Megjelenés éve: 2009
ISBN: 978-963-88576-1-3
Részletek a könyvből
"Nem titok: valaha sokat vártam Orbán Viktortól. A leendő államférfit láttam benne; Antall József politikai örökösét, a liberális konzervativizmus megújítóját. Máig hiszem: megvolt erre az esély – ám úgy látom, elveszett. Véglegesen és visszavonhatatlanul. Hol, mikor, hogyan és miért siklott félre Orbán pályája – először, másodszor, végleg? Vagy eleve arra a szerepre determinálták őt a hajlamai, az alkata, a neveltetése, a tapasztalatai, a körülményei? A közeg: Magyarország, ahol működött, amihez alkalmazkodott, amit maga is formált? A rendszerváltozással született Magyar Köztársaság egyik építőjében kezdettől ott szunnyadt annak majdani lerombolója is? Törvényszerű volt, hogy – őt idézve – „a benne lakó jó és a benne lakó rossz harcából” végül az utóbbi kerekedjék fölül? Efféle kérdésekre keresek válaszokat ebben a könyvben. Jórészt azért fogtam bele, hogy magam is tisztábban lássam: mi történt; hogyan és miért. Mindebből már sejthető, hogy ez a munkám kevésbé lesz elfogulatlan. De őszintén hiszem: nem lesz kevésbé becsületes. Mert bár jót már alig tudok, hamisat semmiképp sem akarok írni Orbán Viktorról. Változatlanul érvényes számomra a Kemény Zsigmondtól származó mottó, amelyhez az előző három alkalommal is tartani próbáltam magam: Nem léphetek nagy ígéretekkel olvasóim elébe. Valószínűleg többször fogok tévedni – de szándékosan nem ferdítek el semmit."

(Írja Debreczeni József az Arcmás című új könyvének előszavában)

A szerzőről:

1955-ben született Dunaszentgyörgyön.
A paksi gimnázium után a debreceni egyetemen szerez magyar-történelem szakos tanári diplomát, majd bölcsészdoktori címet. Gimnáziumi tanár Kiskunmajsán, majd Kecskeméten, aztán a Miskolci Egyetemen, a Károli Gáspár Egyetemen majd a Zsigmond Király Főiskolán oktat politológiai tárgyakat.
1987-től részt vesz az MDF szervezésében; alapító tag, a kecskeméti szervezet első elnöke és az országos választmány tagja. 1989-ben ellenzéki képviselője az utolsó pártállami parlamentnek; majd kormánypárti az első szabadon választott országgyűlésben. A liberális csoport tagjaként küzd a Csurka-féle szélsőség ellen az MDF-frakcióban, ahonnan 1993-ban kizárják, ezt követően távozik a pártból is. 1994-től nem vállal politikusi szerepet.
2010-ben, húsz év után újra az MDF jelöltjeként indul a választásokon.
1989-től politikai közíró. Ír többszáz cikket, melyek kötetekben is megjelentek, valamint négy politikusi életrajzot: Antall Józsefről, Gyurcsány Ferencről és kettőt Orbán Viktorról.
2004-ben Pethő Sándor-díjjal, 2007-ben Radnóti Miklós Antirasszista-díjjal jutalmazzák, 2009-ben pedig megkapja a Húszéves a Köztársaság-díjat. (2006-ban politikai közíróként - elvi és nem politikai okok miatt - nem veszi át a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.)

www.debreczenijozsef.hu

Ár: 3990 Ft

Kedvezményes ár: 3312 Ft (- 17 %)