Szépirodalom
Antropológia, Szociológia
Életmód
Filozófia
Ifjúsági és gyerekkönyvek
Irodalomtörténet, Művelődéstörténet, Művészet
Népek erotikája
Politika, Történelem, Tényirodalom
Pszichológia, Szociálpszichológia
Sport, sportpszichológia
Üzlet és menedzsment, közgazdaság, kommunikáció
 
polip_web.jpg
tetszik
 

Politika, Történelem, Tényirodalom


Magyar polip – A posztkommunista maffiaállam

 

Szerző: Magyar Bálint (Szerk.)

Megjelenés éve: 2013.11.
ISBN: 978-615-5274-49-7
Részletek a könyvből
  • A könyv 21 tanulmánya először írja le Európában, hogy a gazdasági válságtól független módon, és azt megelőzve, hogyan képes a társadalomra ráülni egy kis csoport magánérdekeit kiszolgáló politikai hatalom, egy másik válságot, a gazdaságinál sokkal veszélyesebbet generálva.
  • A rendszerváltáskor világosnak tűnt a képlet: az egypárti diktatúrából, amelyet a tulajdon állami monopóliuma kísért, átléptünk a magántulajdonra és piacgazdaságra épülő többpárti parlamentáris demokráciába. Ezt a modellt, melynek a nyugati demokráciák adják a mintáit, liberális demokráciának nevezik, legyen szó akár prezidenciális típusú, akár parlamentáris demokráciákról.
  • Ha a liberális demokráciák normarendszere sérül, a jól működő demokráciákban az intézményes kontroll és hatalommegosztás mechanizmusai több-kevesebb sikerrel ezt gyógyítják. Jól működő demokratikus rendszerekben a „devianciák” nem érnek el a rendszert veszélyeztető kritikus tömeget. Ám ha ezek a – liberális demokráciához képest – devianciák nemcsak tömegesen fordulnak elő, hanem a kormányzat mainstream értékeit és céljait is megtestesítik, akkor a domináns jellemzők már egy új rendszert írnak le. Magyar Bálint szerkesztőnek többek között az alábbi szerzőket sikerült megnyernie: Ara-Kovács Attila, Bárándy Péter, Becker András, Bihari István, Bozóki András, Csepeli György, Csillag István, Fleck Zoltán, Gábor György, Juhász Pál, Kozák Márton, Krémer Balázs, Krémer Ferenc, Laki Mihály, Lattmann Tamás, Major Iván, Pétervári Zsolt, Soós Károly Attila, Szelényi Iván, Várhegyi Éva, Vásárhelyi Mária
  • Ár: 3990 Ft

    Kedvezményes ár: 3312 Ft (- 17 %)