Szépirodalom
Antropológia, Szociológia
Életmód
Filozófia
Ifjúsági és gyerekkönyvek
Irodalomtörténet, Művelődéstörténet, Művészet
Népek erotikája
Politika, Történelem, Tényirodalom
Pszichológia, Szociálpszichológia
Sport, sportpszichológia
Üzlet és menedzsment, közgazdaság, kommunikáció
 
irrac_kicsi[1].jpg
tetszik
 

Pszichológia, Szociálpszichológia


Irracionalitás
Gondolkodásunk tévútjai

 

Szerző: Sutherland, Stuart; Ford.: Nagy Mónika Zsuzsanna

Megjelenés éve: 2010
ISBN: 978-963-88576-5-1
Részletek a könyvből
 • Arisztotelész engedelmével azt állítom, hogy az irracionális viselkedés az általános, és nem a kivétel. E kijelentés alátámasztására a mindennapi életből és a legkülönfélébb szakmák területéről az irracionalitás megannyi meghökkentő példáját gyűjtöttem egybe. Kiderül, hogy az orvosok, a tábornokok, a mérnökök, a bírók, az üzletemberek döntéseikben jottányival sem racionálisabbak, mint a kedves olvasó vagy jómagam, csak éppen döntéseik gyakran járnak vészterhesebb következményekkel. Az irracionalitás mértékének bizonyítékait abból az impozáns mennyiségű kutatásból merítettem, amelyeket a pszichológusok ebben a témakörben az utóbbi harminc évben végeztek. Könyvem számos tényezőre kitér, többek között társadalmi és érzelmi előítéletekre, valamint a gondolkodás olyan bakugrásaira is, amelyek valamilyen mulasztásból adódnak: például nem vesszük figyelembe a negatív eseteket. Munkám nem afféle gyorstalpaló gondolkodásiskola, bár az egyes fejezetek végén bátorkodom tanácsokat is adni. Jóllehet nem gondolom magam racionálisabbnak másoknál, könyörögve kérem olvasóimat, hogy ne értesítsenek, ha könyvemben bármilyen hibára bukkannak.

  Stuart Sutherland

 • A civilizáción és a kollektív elme művelésén sokat lendítene, ha a Biblia helyett ez a könyv feküdne a hotelszobák éjjeliszekrényein szerte a világban. Nem sok olyan pszichológiakönyv létezik, amely hangos nevetésre fakasztja olvasóját. Ez közülük való.
  Kihagyhatatlan.
  The Guardian

 • Elképesztő, olykor vicces, nagyon olvasmányos és teljességgel lebilincselő.
  Oliver Sacks

 • Rendkívül magával ragadó és szokatlanul jól megírt könyv.
  Richard Dawkins


 • Stuart Sutherland 1928-ban született. A University of Sussex pszichológiai tanszékének a professzora volt, ahol létrehozta a Kísérleti Pszichológiai Laboratóriumot. Rendszeresen publikáló külső munkatársa volt az Observer, a New York Times és a Daily Telegraph folyóiratoknak. Legismertebb könyve a meghökkentő "Irrationality", amely először 1992-ben jelent meg és a "Breakdown", egy őszinte és meghatóan személyes beszámolója a mániás depressziójáról. 1998-ban hunyt el.

  www.pinterandmartin.com
 • Ár: 3980 Ft

  Kedvezményes ár: 3303 Ft (- 17 %)