Szépirodalom
Antropológia, Szociológia
Életmód
Filozófia
Ifjúsági és gyerekkönyvek
Irodalomtörténet, Művelődéstörténet, Művészet
Népek erotikája
Politika, Történelem, Tényirodalom
Pszichológia, Szociálpszichológia
Sport, sportpszichológia
Üzlet és menedzsment, közgazdaság, kommunikáció
 
ferfiak_web.jpg
tetszik
 

Antropológia, Szociológia


Férfiak – Eltűnő szerepek

 

Szerző: Connell, Raewyn; Ford.: Dudik Annamária Éva

Megjelenés éve: 2012.04.
ISBN: 978-963-9996-67-0
Részletek a könyvből
  • R. W. Connell izgalmas, úttörő - eredeti nyelvén két kiadásban is megjelent -, klasszikussá vált munkája a férfi identitás jellegét és felépítését tárgyalja. Connell azt állítja, hogy nem egyféle, hanem sok különböző férfi identitás létezik, melyek különböző hatalmi pozíciókhoz kapcsolódnak. Egy olyan világban - amely a nemek közötti egyenlőség ellenére továbbra is inkább a férfiaknak kedvez, mint a nőknek - komoly kérdések merülnek fel a férfiak és fiúk számára, s a válaszok találóbbak, mint valaha.
    Globálisan vizsgálja a nemek közötti kapcsolatokat, az új elméleteket és a férfi identitás kutatás gyakorlati felhasználását. Ami a jövőt illeti, a lezáró fejezet foglalkozik a különböző férfi identitások politikájával és bevonja a férfiasság kutatás eredményeit a világ aktuális kérdéseinek a megértéséhez. Szemben - a háttérben egyre inkább megosztott - világgal, ahol dominál a neokonzervatív politika, Connell beszámolója rávilágít egy sor kényszerítő kérdésre az emberi társadalom jövőjével kapcsolatban.

  • „Amikor azon gondolkodunk, merre kellene fejlődnie a férfiak és a maszkulinitások kutatásának, nem szabad elszigetelt területként kezelni ezt a kutatási témát. Ezek a kérdések a társadalomtudományok más területein is fontosak. Az például, hogy elsősorban a férfiak folyamodnak erőszakhoz, csupán egyik vetülete a nemek szerint meghatározott hatalmi viszonyoknak, amelyekhez hozzátartozik az is, hogy a férfiak vannak túlsúlyban az államhatalomban és a vállalatvezetésben. Mostanában ezt a hatalmi helyzetet támadások érik, elsősorban a feminizmus és a nemek közötti egyenlőséget elősegítő politikai lépések révén. A férfihatalmat azonban védi a feminizmusra reagáló konzervatív politika, a katonai konfrontációk pedig talán még erősítik is. Ugyanakkor, ahogy globális elmozdulás tapasztalható a piacalapú társadalom felé, ahogy társadalmi felbolydulás kíséri a gazdasági átrendeződést, úgy a társadalmi hatalom formái általában véve is változnak. A kialakuló maszkulinitások és az erőszak kérdéseinek feltárása tehát fényt vethet az „új korszak” hatalmi viszonyainak fontos témáira is. R. W. Connell klasszikussá vált könyve a diákok és az oktatók elengedhetetlen olvasmánya a humán és társadalomtudományok területén.
  • Ár: 4500 Ft

    Kedvezményes ár: 3735 Ft (- 17 %)