Szépirodalom
Antropológia, Szociológia
Életmód
Filozófia
Ifjúsági és gyerekkönyvek
Irodalomtörténet, Művelődéstörténet, Művészet
Népek erotikája
Politika, Történelem, Tényirodalom
Pszichológia, Szociálpszichológia
Sport, sportpszichológia
Üzlet és menedzsment, közgazdaság, kommunikáció
 
finkler_boritoweb.jpg
tetszik
 

Szépirodalom


A finkler-kérdés

 

Szerző: Jacobson, Howard

Megjelenés éve: 2011.11.
ISBN: 978-963-9996-45-8
Részletek a könyvből
 • A Booker-díjas regény három, Londonban élő barát története barátságról, szerelemről, hűségről és zsidó identitásról.

 • „Treslove az a fajta ember volt, akit semmi sem ér váratlanul. Nem a szokásos, elalvás előtti és ébredés utáni, sötét előérzetek nyugtalanították, hanem a fényes nappal valós veszélyei.
 • A legrosszabb a helyzet a nőkkel volt; a nők végérvényesen szétzilálták a nyugalmát. Találkozásuk minden következménye – ahogy megkéri a kezét és ő igent mond, az otthon, a behúzott, gazdag selyemfüggönyök résein áttörő bordó fénysugár, a felhőként tornyosuló ágyneműk, a boldogsága, a jövője – egyszerre zuhant rá abban a pillanatban, ahogy a nő elment mellette.”

 • „Finkler volt az első zsidó, akivel Treslove találkozott. Legalábbis ő volt az első, akiről tudta, hogy az. Előtte úgy képzelte el a zsidókat, mint magát az erre vonatkozó szót – »jew«, vagyis kicsi, sötét, bogárszerű. Titokzatos. Ha minden zsidó így néz ki, gondolta Treslove, akkor a Finkler mégiscsak találóbb név nekik, mint a »zsidó«. És ezentúl magában csak finklereknek hívta őket.”

 • „Pontban éjjel 11:30-kor támadták meg. Treslove ezt azért tudta, mert valamilyen oknál fogva a támadást megelőző pillanatban az órájára nézett. Lehet, hogy sejtette, többet nem fog ránézni.”

 • „Erőltette a memóriáját, de nem, nem volt a szó végén mássalhangzó. »Tezsé« – ezt mondta.
  Ennek sem volt semmi értelme.
  Megmagyarázhatatlan rejtély.
  Hacsak nem azt mondta, miközben kiürítette a zsebeit, hogy »Te zsé!«

 • Howard Jacobson, Manchesterben született, tanulmányait Cambridge-ben, az angol tanszéken végezte. Máskor is jelölték Booker-díjra, ez az első regénye magyar nyelven. Az Independent heti kolumnistája; számos televíziós dokumentumfilmet írt és mutatott be.
 • Ár: 2990 Ft

  Kedvezményes ár: 2392 Ft (- 20 %)